Zupa a'la meksykana

4.5 (144 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Idealna zupa na zimę i super rozgrzewająca.

Składniki:

  • pół kg mięsa mielonego wieprzowego lub wołowego
    2 udka z kurczaka
    po jednej papryce- czerwonej,żółtej i zielonej
    4 pomidory (dość spore) ewentualnie pomidory w puszce
    puszka kukurydzy
    2 marchewki
    puszka czerwonej fasoli
    kilka pieczarek
    2 średnie cebule
    2 ząbki czosnku
    szczypta chilli w proszku
    sól
    pieprz
    łyżka słodkiej papryki w proszku
    3 łyżki przecieru pomidorowego

Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa meksykańska

Zupa a'la meksykana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa meksykana 1. Z udek i marchewki zrobić tradycyjny wywar rosołowy. Po ugotowaniu wyjąc mięso i oddzielić od kości a marchewki pokroić w talarki. Wrzucić do wywaru. Cebulę posiekać i podsmażyć z pokrojonymi pieczarkami.
  • Zupa meksykana 2. Pomidory sparzyć, obrać i pokroić w kostkę, paprykę również w kostkę. Lekko posolić i dusić do miękkości. Dodać do smażonych pieczarek. Kukurydzę i fasolę odsączyć z zalewy i wszystkie te składniki dodać do wywaru.
  • Zupa meksykana 3. Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju podsmażyć mielone mięso i wycisnąć czosnek, dodać przecier pomidorowy,odrobinę soli,pieprz do smaku,chilli i słodką paprykę. Gdy mięso będzie już usmażone również dodać do wywaru. Całość podlać jeszcze odrobiną wody(jeżeli jest taka konieczność) i chwilę dusić na wolnym ogniu przez ok 10 min. Doprawić przyprawami do smaku.

Porady

Zupę można podprawić mąką kukurydzianą,ale i tak jest wystarczająco gęsta i pożywna. Pieczarki można pominąć. Dodatkowo można dodać filet z kurczaka pokrojony w kostkę i podsmażony w przyprawie meksykańskiej

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_05-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować