Zupa buraczkowa

5 (200 ocen)

Miseczka zupy buraczkowej to miseczka pełna zdrowia. Przygotowanie jej zajmuje naprawdę nie wiele czasu i można ją przygotować o każdej porze roku. W naszym domu dość często gości na stole, bo wszyscy ją uwielbiają. Spróbujcie koniecznie.

Składniki:

  • 3 litry bulionu warzywnego *
    4 duże buraki
    6 średnich ziemniaków
    1 średnia marchewka
    1 mała pietruszka
    1/2 pora
    1/4 korzenia selera
    3 łyżki kwaśnej śmietany
    1 duży pęczek koperku
    3 łyżki soku z cytryny **
    pieprz czarny
    sól
Wystaw ocenę:

5 (200 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa buraczkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Trzy buraki, marchew, selera i pietruszkę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pora kroimy w cienkie półplasterki. Ziemniaki obieramy myjemy i kroimy w kostkę. Burak, który nam pozostał obieramy i kroimy na ćwiartki. W garnku doprowadzamy do wrzenia bulion, dodajemy ziemniaki, buraka, pora i wszystkie starte warzywa. Gotujemy na średnim ogniu do momentu, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Następnie zakwaszamy zupę sokiem z cytryny, zabielamy śmietaną. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy na małym ogniu około 10 minut, aby składniki się połączyły. Wyjmujemy z zupy ćwiartki buraka i dodajemy posiekany koperek.
    * można zastąpić bulionem drobiowym
    ** można zastąpić 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego lub 2 łyżkami octu

Porady

- buraka, którego dodajemy w ćwiartkach do zupy w trakcie gotowania, zapewni nam piękny kolor. Buraki starte na tarce szybciej tracą swój kolor - jeśli zamierzacie podgrzewać zupę później, nie wyjmujcie ćwiartek buraka z zupy - przy podgrzewaniu zupy nie należy doprowadzać jej długiego wrzenia, gdyż straci kolor - barszcz możecie zakwasić według własnych upodobań. Jeśli lubicie bardziej kwaśniejszy dodajcie po prostu więcej soku lub kwasku cytrynowego

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować