Pamiętajmy im więcej wysiłku włożymy w ugotowanie dobrego rosołu tym zupa będzie smaczniejsza. Nie polecam tutaj pójścia na skróty i użycia rosołku z kostki.
30 min
Składniki:
2 l rosołu
5 buraków z łodyżkami
5 ziemniaków
4 marchewki ( mogą być z rosołu)
2-3 łyżki kwaśnej śmietany 18% (opcjonalnie)
Zupa buraczkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Buraki i ziemniaki kroimy w równą kostkę. Łodyżki buraków kroimy na małe kawałki (ok. 1-2cm)
2.Do gotującego się rosołu wrzucamy pokrojone buraczki, następnie pod koniec gotowania dokładamy do nich ziemniaki, łodyżki i marchewki. Wszystkie warzywa gotujemy do miękkości
3.W zasadzie zupa jest gotowa. Można do niej dodać śmietanę lub osobno dodawać śmietanę do każdej porcji, oczywiście można ja również pominąć.
Komentarze