- porcja rosołowa z kurczaka lub same skrzydełka lub udko
- włoszczyzna (marchewka, por, seler, pietruszka)
- 5 surowych buraków średniej wielkości
- szklanka ugotowanej ciecierzycy (może być odsączona z puszki)
- pół główki małej kapusty pekińskiej
- 3 nieduże ziemniaki
- 2 liście laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 2 ząbki czosnku
- pół szklanki śmietany 18%
- sól, pieprz, majeranek
Zupa z burakami i z ciecierzycą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na porcji rosołowej lub częściach kurczaka oraz umytej i pokrojonej włoszczyźnie ugotować wywar z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego oraz przepuszczonego przez praskę czosnku. Do gotowego wywaru dorzucić starte na tarce o dużych oczkach buraki, ziemniaki pokrojone w drobną kostkę, poszatkowaną kapustę pekińską i miękką cieciorkę. Zupę gotować do miękkości buraków i ziemniaków. Zaprawić kwaśną śmietaną. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz majerankiem.
Komentarze