Zupy z udziałem młodych warzyw wychodzą niesamowicie aromatyczne, dlatego uwielbiam gotować je latem. Tę podaję z kulką ziemniaczanego, cebulkowego puree.
40 min
Składniki:
4 młode buraczki
4 młode ale dosyć duże marchewki
1/2 młodego selera
1 łodyga z liśćmi selera
300 g fasolki szparagowej, zielonej lub żółtej
1/2 młodego pora, zielona część
1 spora garść pietruszki
parę listków lubczyku
1 łyżeczka suszonego majeranku
2 łyżki octu (25%) lub soku z cytryny
sól, pieprz, cukier
Puree ziemniaczane:
ok. 1 kg ziemniaków
1 duża cebula
4-5 łyżek oleju rzepakowego
Zupa buraczkowa z fasolką szparagową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do garnka wlej 2,5 l wody, zagotuj ją. Warzywa obierz i umyj. Marchew pokrój w talarki, seler w małe kawałki. Pora pokrój w talarki. Fasolkę, jeśli jest długa pokrój na 3 części. Buraczki pokrój w talarki.
2.Do garnka wrzuć najpierw seler, chwilę później marchew i fasolkę szparagową, liście selera. Pogotuj z 8 minut. Dodaj pora i buraki. Zupę gotuj na małym ogniu, aż warzywa zrobią się lekko miękkie. Nie trzeba ich rozgotowywać, najlepsze są jeszcze lekko chrupiące. Zupę dopraw lubczykiem, pietruszką. Dodaj ocet lub sok z cytryny. Dopraw do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem, cukrem i roztartym w dłoniach majerankiem. Przemieszaj i już nie gotuj, garnek przykryj i zostaw na 10 minut.
3.Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Potem oddcedź i rozgnieć widelcem na puree. Cebulę posiekaj w kostkę, usmaż na oleju i razem z nim wlej do ziemniaków, wymieszaj porządnie. Zupę podawaj z kulką ziemniaczaną.
Porady
Do buraczkowej pasuje również ugotowane jajko i kwaśna śmietana.
Komentarze