Po niedzieli zazwyczaj zostaje mi trochę rosołu i w poniedziałek gotuję na nim jakąś zupę, dzisiaj zrobiłam buraczkową z fasolką szparagową.
40 min
Składniki:
Rosół ok. 1,5 l. (ja wykorzystałam pozostały z poprzedniego dnia)
2-3 buraki czerwone (ja użyłam zrobionych przez siebie ugotowanych buraków i zamarynowanych)
Fasolka żółta szparagowa (u mnie mrożona) 150-200 g
Ziemniaki 3-4 sztuki
Marchew 1 sztuka
Liść laurowy 1 szt.
Ziele angielskie 4-6 ziaren
Śmietana 18 % lub gęsty jogurt 2 -3 łyżki
Sól, pieprz, cukier do smaku
Sok z cytryny lub ocet winny do zakwaszenia (w przypadku sporządzenia zupy z gotowanych świeżych buraków)
Zupa buraczkowa z fasolką szparagową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do rosołu wrzucamy żółtą fasolkę szparagową i gotujemy, następnie dodajemy obrane, umyte :marchewki i ziemniaki pokrojone w kostkę ścieramy na tarce o grubych oczkach ugotowane wcześniej buraki lub buraki zamarynowane, wrzucamy je do zupy
2.Składniki zupy gotujemy do miękkości, doprawiamy solą, pieprzem, cukrem.
3.Zakwaszamy zupę płynem z zamarynowanych buraków, lub w przypadku użycia świeżych gotowanych buraków sokiem z cytryny lub octem winnym
4.Pod koniec śmietanę lub jogurt mieszamy z odrobiną wody (żeby się nie zważyły) i zabielamy zupę.
Komentarze