Zupa bolońska

4.5 (154 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 40 min

Jest pyszna i pożywna, a zarazem łatwa do przygotowania.

  • 40 min

Składniki:

  • ● 1/2 kg białej kiełbasy
    ● czerwona papryka
    ● 5 kiszonych ogórków
    ● średnia cebula
    ● duża marchewka
    ● puszka kukurydzy
    ● op. sosu bolońskiego
    ● 2 kostki rosołowe drobiowe
    ● łyżka masła
    ● sól, pieprz
    ● 30 dag pieczarek
    ● ziele angielskie
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa bolońska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę obieramy
    i ścieramy na tarce o dużych
    oczkach. Paprykę
    myjemy i usuwamy
    gniazdo nasienne.
    Cebulę obieramy.
    Kiełbasę sparzamy.
    Pieczarki oczyszczamy.
    Kroimy
    wraz z ogórkami,
    cebulą i kiełbasą
    w 0,5-cm kostkę.
    Cebulę szklimy na
    maśle.
  • 2. Kostki rosołowe rozpuszczamy
    w 3 l gorącej wody.
    Wkładamy kiełbasę i doprowadzamy
    do wrzenia. Dodajemy
    warzywa, mieszamy. Gotujemy,
    aż zmiękną. Wsypujemy
    osączoną kukurydzę.
  • 3. Sos boloński rozpuszczamy
    w 1/2 szklanki wody. Mieszając,
    wlewamy do zupy. Dodajemy
    ziele angielskie. Doprawiamy
    solą i pieprzem do
    smaku. Gotujemy kilka minut.

Porady

Zupa będzie bardziej aromatyczna, jeżeli posypiemy ją posiekaną natką pietruszki

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała kiełbasa

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_10-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować