Zupa Bori Bori

3.33 (3 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Przepis z kuchni paragwajskiej

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - chuda wołowina bez kości: 90 dekagramów
    - pieprz: 1 łyżeczka
    - oliwa: 2 łyżki
    - posiekany bekon: 12 dekagramów
    - cebula pokrojona w ćwiartki: 1 sztuka
    - czosnek - główka: 1 sztuka
    - seler naciowy łodyga: 3 sztuki
    - marchewka przekrojona na pół: 1 sztuka
    - liść laurowy: 1 sztuka
    - goździki: 7 sztuk
    - sól: 1 łyżka
    - kaszka kukurydziana: 1 szklanka
    - tarty parmezan: 1 szklanka
    - sól: 2 łyżeczki
    - cebula posiekana: 1 sztuka
    - masło klarowane: 0.25 szklanki
    - Jajko: 2 sztuki
    - natka pietruszki posiekana: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

3.33 (3 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa bori bori - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso pokroić w 5 cm kostkę i oprószyć pieprzem. Na oliwie podsmażyć bekon. Dodać mięso i zbrązowić z wszystkich stron. Dodać cebulę, czosnek, seler, marchewkę, liść laurowy, goździki, 1 łyżkę soli. Wlać ok. 3,5 litra wody, doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować do miękkości mięsa czyli ok. półtorej godziny. Zdjąć z ognia i wyjąć mięso. Bulion przecedzić przez sitko, a następnie przez gazę. Powinno być 10 szklanek bulionu. W międzyczasie wymieszać kaszkę, parmezan, 2 łyżeczki soli. Dodać posiekaną cebulę oraz masło i dobrze wymieszać. Następnie do masy dodać jajko i żółtko. Wymieszać, nakryć folą i odstawić na 30 minut w temperaturze pokojowej. Ciasto podzielić na 30 porcji. Rękami formować kluseczki i gotować je przez 15 minut. Wyjąć z wody. Zagotować bulion (można dodać szafran), włożyć kawałki mięsa i bekonu, gotować przez 15 minut. Włożyć kluseczki i gotować kolejne 15 minut. Zupę podawać posypaną natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować