Zupa botwinowa

4.51 (178 ocen)

  • 25 min

Delikatna, jarska zupa z botwinki. Idealna na lekki obiad.

  • 25 min

Składniki:

  • - warzywa (marchewka, pietruszka, seler, por, ziemniaki)
    - botwinka
    - koperek
    - kwaśna śmietana
    - jarzynka, maggi, pieprz
Wystaw ocenę:

4.51 (178 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa botwinowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę zetrzeć na tar5ce jarzynowej, ziemniaki pokroić w kostkę, pozostałe warzywa pozostawić w całości. Ugotować z dodatkiem jarzynki.
    Gdy ziemniaki będą już prawie miękkie dodać pokrojoną na kawałki botwinkę.
    Chwilę pogotować, aby zupa nie straciła koloru. Doprawić maggi i pieprzem, dodać koper.
    W odrobinie wywaru rozrobić śmietanę, zaprawić zupę.
    Podawać z kleksem kwaśnej smietany

Porady

Jeśli chcemy zupę nieco gęstszą, do zaprawienia jej można dodać trochę mąki Nie podaję dokładnej ilości składników. Wszystko zależy, ile zupki chcemy ugotować.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Botwina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować