Zupa botwinka

0 (0 ocen)

  • 60 min

Ta zupa ma piękny kolor, jest smaczna i przede wszystkim zdrowa. Idealna o tej porze roku. Polecam :)

  • 60 min

Składniki:

  • Zupa botwinka
    Składniki:
    - duży pęczek botwinki;
    - 4 buraki;
    - marchew;
    - pietruszka;
    - seler;
    - kostka bulionowa;
    - kilka ziemniaków;
    - 2 łyżki mąki;
    - kilka łyżek śmietanki 18 %;
    - sól, pieprz;

    opcjonalnie: jajka ugotowane na twardo, zielenina

Zupa botwinka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    W 2 litrach wody gotujemy marchew, selera i pietruszkę. Po kilkunastu minutach dodajemy kostkę bulionową. Botwinkę myjemy i kroimy, buraki oraz ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do zupy. Gotujemy do miękkości warzyw. Zupę zaprawiamy śmietanką i mąką, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Porady

Możemy podawać z jajkami ugotowanymi na twardo.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy