Zupa cukiniowo - pieczarkowa z mięsem

0 (0 ocen)

Gęsta i sycąca. Z dodatkiem bułki wystarczy za cały obiad :) Łatwa i szybka do zrobienia.

Składniki:

  • 40 dag mięsa mielonego wieprzowego (łopatka lub karczek)
    2 małe cukinie (ok. 40 dag)
    40 dag pieczarek
    1 spora cebula
    4 szklanki rosołu (może być z kostki)
    120 g serka topionego Camembert z ziołami i czosnkiem lub dowolnego innego
    5 ząbków czosnku
    1-2 łyżki oleju
    sól
    posiekany koperek do posypania

Zupa cukiniowo - pieczarkowa z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oleju. Dodajemy mięso, mieszamy rozdrabniając je i podsmażamy, aż mięso zszarzeje.
  • 2. Pieczarki oczyszczamy, drobno kroimy (u mnie w ćwierćplasterki) i dorzucamy do mięsa, mieszamy i podsmażamy kilka minut. Dodajemy pokrojoną drobno cukinię (u mnie w cienkie słupki), mieszamy i dusimy razem ok. 10 minut.
  • 3. Całość zalewamy rosołem, zagotowujemy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, jeszcze chwilę gotujemy i dodajemy serek topiony. Mieszamy, aż serek się rozpuści. Jeśli trzeba, przyprawiamy solą.
  • 4. Zupę podajemy posypaną posiekanym koperkiem z dodatkiem bułki.

Komentarze

Podobne przepisy