Gęsta i sycąca. Z dodatkiem bułki wystarczy za cały obiad :) Łatwa i szybka do zrobienia.
Składniki:
40 dag mięsa mielonego wieprzowego (łopatka lub karczek)
2 małe cukinie (ok. 40 dag)
40 dag pieczarek
1 spora cebula
4 szklanki rosołu (może być z kostki)
120 g serka topionego Camembert z ziołami i czosnkiem lub dowolnego innego
5 ząbków czosnku
1-2 łyżki oleju
sól
posiekany koperek do posypania
Zupa cukiniowo - pieczarkowa z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oleju. Dodajemy mięso, mieszamy rozdrabniając je i podsmażamy, aż mięso zszarzeje.
2.Pieczarki oczyszczamy, drobno kroimy (u mnie w ćwierćplasterki) i dorzucamy do mięsa, mieszamy i podsmażamy kilka minut. Dodajemy pokrojoną drobno cukinię (u mnie w cienkie słupki), mieszamy i dusimy razem ok. 10 minut.
3.Całość zalewamy rosołem, zagotowujemy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, jeszcze chwilę gotujemy i dodajemy serek topiony. Mieszamy, aż serek się rozpuści. Jeśli trzeba, przyprawiamy solą.
4.Zupę podajemy posypaną posiekanym koperkiem z dodatkiem bułki.
Komentarze