Zupa cytrynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczaka myjemy, dzielimy
na porcje i wkładamy do garnka.
Dodajemy przyprawy oraz umytą
włoszczyznę. Wlewamy 1,5 litra wody, solimy i gotujemy godzinę
na małym ogniu pod przykryciem.
Ugotowany rosół przecedzamy
do drugiego garnka,
wsypujemy ryż i gotujemy ok.
20 minut.
2.Jajka rozbijamy, oddzielamy
żółtka od białek. Białka ubijamy
na sztywną pianę i mieszamy
z żółtkami. Cytryny parzymy,
z dwóch wyciskamy sok, a jedną
kroimy w plasterki i odkładamy
do dekoracji.
3.Do białka z żółtkami powoli
wlewamy sok wyciśnięty z cytryn,
stale mieszając. Dodajemy
kilka łyżek gorącego bulionu,
a następnie, mieszając, wlewamy do garnka z zupą. Doprawiamy
pieprzem. Podajemy
w miseczkach lub talerzach.
Dekorujemy listkami mięty i plasterkami
cytryny.
Komentarze