Zupa cytrynowa

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Jestem tegoroczną maturzystką. Gotowanie daje mi wiele satysfakcji. Zupa jest delikatna, smaczna i – przede wszystkim – świetnie orzeźwia.

Składniki:

  • ● 1 kurczak
    ● 15 dag ryżu
    ● pęczek włoszczyzny (bez kapusty)
    ● 2 jajka
    ● 3 małe cytryny
    ● liść laurowy
    ● biały pieprz
    ● sól
    ● ziele angielskie
    ● liście mięty do dekoracji

Zupa cytrynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa cytrynowa 1. Kurczaka myjemy, dzielimy
    na porcje i wkładamy do garnka.
    Dodajemy przyprawy oraz umytą
    włoszczyznę. Wlewamy 1,5 litra wody, solimy i gotujemy godzinę
    na małym ogniu pod przykryciem.
    Ugotowany rosół przecedzamy
    do drugiego garnka,
    wsypujemy ryż i gotujemy ok.
    20 minut.
  • 2. Jajka rozbijamy, oddzielamy
    żółtka od białek. Białka ubijamy
    na sztywną pianę i mieszamy
    z żółtkami. Cytryny parzymy,
    z dwóch wyciskamy sok, a jedną
    kroimy w plasterki i odkładamy
    do dekoracji.
  • 3. Do białka z żółtkami powoli
    wlewamy sok wyciśnięty z cytryn,
    stale mieszając. Dodajemy
    kilka łyżek gorącego bulionu,
    a następnie, mieszając, wlewamy do garnka z zupą. Doprawiamy
    pieprzem. Podajemy
    w miseczkach lub talerzach.
    Dekorujemy listkami mięty i plasterkami
    cytryny.

Notka redakcyjna

PPK_01-2008

Komentarze

Podobne przepisy