Zupa cytrynowa z kurczaka

4.5 (150 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 60 min

Kiedyś prowadziłam własny lokal, teraz pracuję w restauracji greckiej w Niemczech. Gotuję więc potrawy kuchni śródziemnomorskiej, jak ta zupa. Jest pyszna i na ciepło, i na zimno.

  • 60 min

Składniki:

  • ● 3-4 skrzydełka z kurczaka
    ● 1/2 szkl. ryżu (biały, najlepiej okrągły)
    ● sól, pieprz
    ● przyprawa uniwersalna
    ● 2 cytryny
    ● 2 żółtka
    ● włoszczyzna
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa cytrynowa z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa cytrynowa z kurczaka 1. Skrzydełka myjemy i gotujemy
    z przyprawami. Wkładamy
    oczyszczoną i umytą włoszczyznę,
    gotujemy 15-20 minut.
    Włoszczyznę wyjmujemy.
  • 2. Do wywaru wsypujemy opłukany
    ryż i gotujemy na małym ogniu do miękkości. Studzimy
    do temperatury pokojowej.
  • 3. Cytryny myjemy, wyciskamy
    sok. Żółtka roztrzepujemy.
  • 4. Odlewamy mniej więcej połowę
    zupy. Cały czas energicznie
    mieszając, wlewamy żółtka,
    a następnie sok z cytryny. Cienką
    strużką wlewamy do garnka
    z pozostałą zupą. Mocno podgrzewamy,
    ale nie doprowadzamy
    do wrzenia.

Porady

Można też wlać żółtka do słoika i zalać odrobiną wody, a potem wstrząsnąć słoikiem i wlać do zmiksowanej zupy. Zupa jest pyszna też bez jajka – wówczas po odstawieniu z ognia wlewamy sok z cytryny. Sokiem z 2 cytryn zakwaszamy 2,5 litra zupy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_03-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować