Zupa cebulowo – jaglana

0 (0 ocen)

Wariacja na temat zupy cebulowej. Zupa odbiega nieco swoją recepturą od rozsławionej cebulowej z grzanką, co wcale nie sprawia, że smakowo traci na wartości. Potrawa pyszna i ujmująca prostotą – polecam!

Składniki:

  • 800 g obranej białej cebuli
    ¼ średniego selera (100 g)
    2 duże ziemniaki (łącznie 400 g)
    2 łyżki posiekanej mięty
    2 łyżki masła
    8 szklanek bulionu warzywnego (2 L)
    100 g suchej kaszy jaglanej
    1 kopiasta łyżeczka papryki słodkiej mielonej
    ¼ łyżeczki papryki ostrej mielonej
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zupa cebulowo – jaglana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa cebulowo – jaglana 1. W garnku rozpuścić masło, dodać posiekaną cebulę i wsypać obie papryki mielone. Dusić 10 min, co jakiś czas mieszając.
  • Zupa cebulowo – jaglana 2. Następnie wlać bulion i gotować 10 – 15 min. Do zawartości garnka dołożyć obrane i pokrojone w kostkę seler oraz ziemniaki, wsypać także kaszę. Gotować 15 min.
  • Zupa cebulowo – jaglana 3. Na końcu dodać miętę i wymieszać. Zupę doprawić do smaku solą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować