Zupa cebulowo-serowa w swoim wykwintnym smaku

0 (0 ocen)

  • 20 min

Tą zupką u mnie w domu wszyscy się zachwycali

  • 20 min

Składniki:

  • 6 dużych cebuli
    około litra bulionu warzywnego
    200 ml wina, białego wytrawnego
    2 łyżki klarowanego masła (opcjonalnie oliwa)
    oliwa z oliwek
    szczypta białego pieprzu
    szczypta gałki muszkatołowej
    1 serek topiony - smak śmietankowy
    5 plastrów żółtego sera typu gouda (najlepiej ser tarty)
    2 kromki chleba (albo pół bagietki )
    świeży tymianek albo suszony
    2 ziela angielskie
    1 liść laurowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa cebulowa Wina Grzanki Ser

Zupa cebulowo-serowa w swoim wykwintnym smaku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obrać, każdą przekroić na pół i pokroić w cieńkie plasterki. W rondlu rozgrzać wcześniej klarowane masło, wrzucić cebulę i bardzo powoli smażyć często mieszając by się nie przypaliła bo zamiast słodkiego smaku uzyskamy gorzki. Gdy będzie już zrumieniona wlać 100 ml wina i poczekać aż wyparuje. Następnie cebulę zalać bulionem, dodać liść laurowy i ziela, i gotować przez około pół godziny. Po tym czasie wyjąć liść laurowy i ziela, oraz trochę cebuli, a całą resztę zmiksować.
  • 2. Po zmiksowaniu dodać serek topiony i ser gouda, zagotować aż ser się rozpuści dodać gałkę muszkatołową, pieprz. Zupę zdjąć z ognia i doprawić swieżym tymiankiem (ewentualnie suszonym). Na osobnej patelni rozgrzać oliwę z oliwek, chleb pokroić w kostkę i usmażyć z obu stron na oliwie aż osiągnie rumiany kolor.
  • 3. Zupę podawać z grzankami i z wyjętą wcześniej z zupy cebulą. Mniammmmm!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Sery Wino

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować