1 duży słoik płatów śledziowych w occie
6 dużych cebul
2 duże kubki śmietany 18%
10 ziarenek ziela angielskiego
4 liście laurowe
pół łyżeczki gorczycy
szczypta soli i cukru
ocet (opcjonalnie)
Zupa cebulowo-śledziowa na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Przekładamy do dużego garnka, dodajemy przyprawy (ziele angielskie, liść laurowy, gorczyca, sól, cukier), zalewamy wodą ze śledzi i dolewamy zimnej wody, tylko tyle, aby cebula była zakryta. Gotujemy ok. 15-20 min. Cebulę odcedzamy, wywar z gotowania zachowujemy, następnie wystudzamy. Śledzie kroimy na mniejsze kawałki ok. 5 cm. Śmietanę wlewamy do cebuli, dodajemy śledzie, mieszamy. Jeśli zupa śledziowa jest zbyt gęsta, dajemy wody z gotowania cebuli. Jeśli jest mało kwaśna, dodajemy odrobinę octu (wg uznania). Podajemy z ugotowanymi ziemniakami.
Smacznego!
Komentarze