Zupa chińska po polsku

4.48 (196 ocen)

Pyszna, mało pracochłonna zupka o lekko pikantnym, orientalnym smaku - podana z makaronem.

Składniki:

  • 1 mieszanka chińska z grzybami mun (450g)
    1 pierś z kurczaka
    makaron świderki
    1/2 małej cebuli
    3 litry wody
    2 łyżki oleju
    2 łyżki ciemnego sosu sojowego
    2-2,5 łyżeczki przyprawy chińskiej 5 smaków
    ok. 2 łyżeczki soli
    szczypta imbiru w proszku
    pieprz do smaku
    5-6 łyżeczek octu
    zielona pietruszka do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.48 (196 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa chińska po polsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować wg opisu na opakowaniu. Zamrożoną mieszankę chińską odparować na patelni i podsmażyć na 1 łyżce oleju przez 5 minut razem z pokrojoną w kostkę cebulą. Przełożyć do garnka, zalać 3 litrami gorącej wody. Dodać 2 łyżki sosu sojowego i gotować do miękkości warzyw.
    Pierś z kurczaka pokroić w paski, wymieszać z 1 łyżeczką przyprawy 5 smaków, podsmażyć na 1 łyżce oleju.
    Usmażone mięso przełożyć do garnka z zupą, dodać 1-1,5 łyżeczki przyprawy 5 smaków, sól, pieprz, szczyptę imbiru. Gotować 3-4 minuty, a na końcu doprawić octem.
    Podawać z makaronem. Przed podaniem posypać zieloną pietruszką.

Porady

Makaron świderki można zastąpić makaronem ryżowym, a zupę doprawić mniej lub bardziej na ostro - wg własnego uznania.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Makaron Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować