Zupa chrzanowa gotowana na białej kiełbasie, smaczna aromatyczna w sam raz na Wielkanoc. Miła odmiana tradycyjnego barszczu.
40 min
Składniki:
1 pęczek włoszczyzny
4 surowe białe kiełbasy
4-5 łyżek utartego chrzanu
200 ml kwaśnej śmietany
4 ząbki czosnku
sok z jednej cytryny
2 liście laurowe
3-4 sztuki ziela angielskiego
1 łyżka majeranku
1 łyżka mąki pszennej
sól i pieprz do smaku
szczypta cukru do smaku
rzeżucha do posypania
Zupa chrzanowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warzywa obrać pokroić na kawałki, włożyć do garnka, dodać białą kiełbasę zalać około 1,5 litra wody, dodać liść laurowy oraz ziele angielskie, osolić do smaku i gotować pod przykryciem 30 minut. Wywar przecedzamy, kiełbaski kroimy na plastry dodajemy z powrotem do wywaru.Wsypać majeranek doprawić do smaku solą i cukrem oraz pieprzem.
2.Utarty chrzan wymieszać z sokiem z cytryny oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem, całość zabielić mąką wymieszaną dokładnie ze śmietaną, tak aby nie było grudek. Pogotować chwilę. Podawać posypaną rzeżuchą.
Porady
Do tej zupy idealnie pasują jajka ugotowane na twardo.
Komentarze