Zupa chrzanowa z białym serem wędzonym

5 (1 ocen)

Zupa jest smaczna i bardzo pożywna, w dodatku łatwo i szybko się ją przyrządza. Polecam!

Składniki:

  • - 1-2 pory średnie ( biała część)
    - 1 cebula
    - kawałek selera
    - 3-4 ziemniaki
    - 3-4 łyżki świeżo startego chrzanu
    - 3-4 łyżki śmietany 18%
    - 2 łyżki oleju lub oliwy do smażenia
    - kostka sera białego wędzonego
    - 1- 1,5 l wody lub bulionu ( w zależności od preferowanej gęstości zupy)
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa chrzanowa z białym serem wędzonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0wr9oui 1. Na oliwie podsmażamy drobno posiekaną cebulę, pokrojony w cieniutkie pólplasterki por oraz starty na tarce o grubych oczkach seler. Podlewamy bulionem lub wodą i dajemy do garnka. Dorzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki, jeżeli trzeba dolewamy wody i gotujemy do miękkości warzyw. Do zupy dodajemy śmietanę ( należy wcześniej zahartować dolewając do miseczki ze śmietaną 2-3 łyżki zupy) i chrzan, następnie doprawiamy solą i pieprzem. Zupę rozlewamy na talerze i posypujemy pokruszonym serem.


Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować