Smaczna zupa jako dodatek do placków ziemniaczanych i naleśników,oraz zapiekanych warzyw. Dodatek chrzanu sprawia,że nabiera ona zupełnie nowego,innego,ciekawego smaku.
Składniki:
0,50 dkg.pieczarek
3 ziemniaki średnie
2 marchewki
1 cebula
3 ząbki czosnku
3 łyżki słodkiej śmietany 18%
2-3 łyżki chrzanu tartego w occie /Uzależnione od indywidualnego smaku /
150 g.masła
- natka pietruszki i listki rozmarynu
1 1/2 l.wody
sól,pieprz,przyprawa uniwersalna do smaku,sok z cytryny do skropienia pieczarek.
Zupa chrzanowa z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki umyć,pokroić w ćwierć plasterki i skropić sokiem z cytryny.
2.Warzywa obrać,umyć i pokroić,marchew w pół plasterki,pozostałe w kostkę.
3.Na patelni rozgrzać masło,włożyć pieczarki i smażyć do czasu odparowania wody.
4.Włożyć cebulę ,czosnek i smażyć do czasu ich zeszklenia.
5.Wsypać porwane listki rozmarynu,posypać przyprawa uniwersalna.pieprzem,włożyć pozostałe warzywa i smażyć do czasu ich zeszklenia.
6.Wsypać posiekaną natkę pietruszki,wymieszać.
7.W garnku zagotować wodę,dodać przesmażone pieczarki z warzywami i gotować na wolnym ogniu do ich miękkości.Włożyć chrzan do smaku,zagotować,ewentualnie doprawić do smaku przyprawami.
8.W gorącym wywarze rozprowadzić śmietanę i wlać do zupy.Wymieszać i już nie gotować.
Komentarze