Zupa chrzanowa na wędzonce

4.5 (172 ocen)

Wspaniała, pożywna, świąteczna zupa. Zachwyca wspaniałym smakiem wędzonki i ostrością chrzanu. Najlepiej smakuje z jajkiem ugotowanym na twardo, plasterkami kiełbasy lub wędzonki (można wykorzystać mięso z żeberek, z wywaru). Polecam wszystkim miłośnikom tradycyjnych, ale zaskakujących smaków.

Składniki:

  • - 0,5 kg żeberek wędzonych,
    - po 1 marchewce i pietruszce,
    - kawałek selera i pora,
    - ok. 20 dag świeżego chrzanu,
    - szklanka śmietanki 30 %,
    - łyżka świeżego soku z cytryny,
    - 3 listki laurowe,
    - po 4 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu,
    - sól, pieprz mielony do smaku.
    Ponadto:
    - 4 jajka na twardo,
    - pętko kiełbasy (najlepiej wędzonej ugotowanej lub podsmażonej).
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Zupy Jajko Wędliny

Zupa chrzanowa na wędzonce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żeberka myjemy i osuszamy, Warzywa myjemy, obieramy, kroimy na kawałki. Wkładamy do garnka wraz z żeberkami, listkami laurowymi, ziarenkami ziela angielskiego i pieprzu. Zalewamy 2 litrami wody,
    Gotujemy do miękkości żeberek (ok .1 godziny).
    Z wywaru wyjmujemy marchewkę, żeberka, listki laurowe, ziele angielskie i pieprz. Pozostałe warzywa (pietruszkę, seler i por) miksujemy razem z wywarem.
  • 2. Chrzan myjemy, obieramy, ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
    Wywar ponownie stawiamy na gazie, do gotującego się wywaru dodajemy starty chrzan i gotujemy jeszcze ok. 15 minut.
    Dodajemy śmietankę. Na koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
    Podajemy z cząstkami jajka na twardo i plasterkami ugotowanej lub podsmażonej kiełbaski.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować