zupa chrzanowa na smażonym boczku

4.5 (151 ocen)

  • 45 min

Zupa chrzanowa to bardzo pożywna zupa. W sam raz na jesień i zimę, kiedy potrzebujemy rozgrzewających dań. Zrobiłam ją na wywarze ze smażonego boczku. Podaję ją z jajkiem i ziemniakami.

  • 45 min

Składniki:

  • 300 g wędzonego boczku
    1 cebula
    4-5 ziemniaków
    włoszczyzna
    ziele angielskie
    liście laurowe
    2 łyżki chrzanu
    2-3 łyżki śmietany
    ząbek czosnku
    sól
    pieprz
    natka pietruszki
    jajka na twardo
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Zupy Jajka na twardo

Zupa chrzanowa na smażonym boczku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczek pokroić na większe kawałki, cebulę posiekać i podsmażyć razem z boczkiem. Zalać taką ilością wody, ile potrzebujemy zupy. Wrzucić włoszczyznę, ziemniaki pokrojone w ćwiartki, liście i ziele angielskie. Gotować na wolnym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie. Dodać chrzan, przyprawy i starty czosnek. Zabielić śmietaną. Podawać z jajkiem i posiekaną natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Chrzan Jajka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować