Zupa na bazie sera pleśniowego i dyni jest dość ostra w smaku i wyrazista. Posypana jest czarnym sezamem, który ładnie kontrastuje z pomarańczowym kremem
30 min
Składniki:
• 1 marchewka
• 1 cebula
• kawałek pora
• 3 łyżki oliwy
• 3 szklanki pokrojonej dyni
• 2 łyżki soku z cytryny
• sól, pieprz do smaku
• 2 okrągłe sery pleśniowe, np. Turek
• czarny sezam do posypania
Zupa dyniowo-serowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.• Cebulę pokroić w kostkę, pora w krążki, podsmażyć na oliwie, posolić do smaku.
• Zalać ok. 1,5 litra gorącej wody, dodać obraną i pokrojoną marchewkę.
• Gotować 15 minut, po czym dodać pokrojoną dynię i gotować jeszcze 20 minut do miękkości warzyw.
• Na koniec wrzucić pokrojony ser, zagotować aż się rozpuści.
• Zupę zmiksować, doprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny.
• Podawać zupę posypaną czarnym sezamem.
Porady
Można sobie zagęścić zupę ryżem, dowolną kaszą lub grzankami.
Komentarze