Zupa dyniowo-paprykowa

4.5 (165 ocen)

  • 30 min

Aromatyczna i rozgrzewająca

  • 30 min

Składniki:

  • 2 szklanki puree z pieczonej dyni,
    2 duże, upieczone i obrane ze skórki papryki,
    duża cebula,
    litr domowego bulionu drobiowego lub jarzynowego (ilość płynu zależy od tego, jak gęsta ma być zupa),
    kilka łyżek śmietanki (18, 30 lub 36%),
    przyprawy do smaku: sól, pieprz, świeży lub suszony tymianek, harissa
    ziołowe grzanki,
    pestki dyni (polecam Skworcu)

Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa dyniowo-paprykowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę posiekać w kostkę i zeszklić na niewielkiej ilości tłuszczu. Zmiksować na krem z dyniowym puree, bulionem i upieczonymi paprykami. Wstawić na gaz, gotować na małym ogniu 10-15 minut, doprawić. Dolać śmietankę. Podawać z grzankami i pestkami dyni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować