Zupa dyniowa oraz dyniowe bułeczki z olejem rzepakowym

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Pomarańczowy kolor napawa optymizmem i zachęca do działania. Ta ciepła barwa nastraja pozytywnie i przenosi w świat wyjątkowych smaków. Dynia wygląda i smakuje doskonale, pod warunkiem jednak, że dodamy do niej odpowiednie przyprawy, a na talerzu obok podamy drożdżowe bułeczki.

  • 3 godz.

Składniki:

  • DYNIOWA ZUPA:
    3 łyżki oleju rzepakowego
    1 duża cebula
    3 ząbki czosnku
    1 łyżeczka ostrej papryczki (świeżej lub suszonej)
    2 łyżki imbiru
    1 kg dyni (świeżej, mrożonej lub puree)
    2 szklanki wywaru warzywnego lub wody
    1 puszka mleka kokosowego
    sól
    pieprz
    sok z cytryny

    DYNIOWE BUŁECZKI:
    1/2 szklanki ciepłej wody
    25 g świeżych drożdży
    2 szklanki mąki pszennej (+ do wyrobienia)
    1 łyżeczka miodu
    2–3 łyżki puree z dyni*
    1 łyżka oleju rzepakowego
    1 łyżeczka soli

    Do posmarowania bułeczek:
    3 łyżki oleju rzepakowego
    2 ząbki czosnku (posiekane)
    2 łyżki natki pietruszki (posiekanej)
    1/2 łyżeczki ostrej papryczki (posiekanej)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Bułki

Zupa dyniowa oraz dyniowe bułeczki z olejem rzepakowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ZUPA:
    Na oleju rzepakowym podsmaż pokrojoną cebulę, posiekany czosnek, ostrą papryczkę i drobno posiekany imbir. Posól.
  • 2. Dodaj dynię – przesmaż.
  • 3. Wlej wywar / wodę, gotuj, aż dynia będzie miękka.
  • 4. Zdejmij z ognia, zmiksuj blenderem. Dodaj mleko kokosowe, wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
  • 5. DYNIOWE BUŁECZKI:
    Do dużej miski wlej ciepłą wodę, dodaj drożdże, miód i łyżkę mąki – wymieszaj. Odstaw na 10 minut, aż zaczyn urośnie.
  • 6. Do drożdży dodaj przesianą mąkę, puree z dyni, olej rzepakowy i sól.
  • 7. Wyrabiaj ciasto, aż będzie jednolite (jeżeli jest zbyt rzadkie, dodaj mąkę – wszystko zależy od wilgotności puree z dyni). Ciasto odstaw na godzinę w ciepłe miejsce, aby podwoiło objętość.
  • 8. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrób, podziel na małe części. Uformuj bułeczki, ślimaczki, supełki (zrób wałek i zawiąż supeł) lub inne ulubione formy i połóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • 9. Odłóż na chwilę, aby podrosły.
  • 10. Przygotuj marynatę – w moździerzu utłucz lekko czosnek, papryczkę i natkę pietruszki. Zalej olejem rzepakowym.
  • 11. Gotowe bułeczki posmaruj marynatą. Piecz 10 – 20 minut (czas zależy od wielkości bułeczek) w 200 stopniach z termoobiegiem.
  • 12. Gotową zupę polej resztą marynaty czosnkowo-papryczkowo-pietruszkowej. Podawaj z ciepłymi bułeczkami.

    Smacznego!

Porady

*Puree z dyni: Upiecz do miękkości pokrojoną w plastry dynię (razem ze skórą). Po wystudzeniu usuń skórę, zaś dynię zmiksuj blenderem. Przechowuj w zamrażarce lub zagotuj w słoiczkach.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Imbir Mleko

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować