Zupa "dziad z babą" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy w niedużą kostkę.
2.Zagotowujemy wywar z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Wkładamy włoszczyznę, a kiedy ponownie zawrze, wrzucamy ziemniaki. Gotujemy ok. 10 min. na małym ogniu pod przykryciem.
3.Z jajka i mąki z dodatkiem szczypty soli zagniatamy ciasto (powinno być dość twarde). Z ciasta odrywamy kawałeczki wielkości drobnej fasolki i formujemy okrągłe kluseczki. Odkładamy je na talerz oprószony mąką.
4.Kiedy ziemniaki w zupie są już miękkie, wrzucamy pojedynczo kluseczki, mieszając od czasu do czasu. Gotujemy zupę na małym ogniu pod przykryciem 5 minut. Zdejmujemy z ognia.
5.Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na złoto na rozgrzanym maśle i dodajemy wraz z tłuszczem do zupy. Przyprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem do smaku. Odstawiamy na 15-20 minut, aby smaki się "przegryzły". Przed podaniem dodajemy do zupy posiekaną zieloną pietruszkę.
Porady
Zamiast mrożonki można użyć włoszczyzny świeżej, pokrojonej w słupki lub w kostkę.
Zupa doskonale nadaje się do odgrzewania - moim zdaniem jest jeszcze smaczniejsza niż po ugotowaniu.
Komentarze