Zupa fasolowa na wędzonych żeberkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z żeberek i włoszczyzny zgotować bulion z dodatkiem ziarnistego pieprzu, liścia laurowego, ziela angielskiego - zalać około 1 litrem zimnej wody, zagotować i trzymać na wolnym ogniu około 3 h. Gotowy bulion przecedzamy. Mięso oddzielamy od żeberek i kroimy w drobne kawałki. Marchewkę i pietruszkę kroimy w półplasterki. Pokrojone mięso i warzywa dodamy później do zupy.
2.Fasolę namaczamy przez noc. Następnie gotujemy ją do miękkości w wodzie, w której się moczyła. W razie potrzeby wodę należy uzupełnić, jeśli by się wygotowała. Do gotowego, przecedzonego bulionu dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i je w nim podgotowujemy. Gdy ziemniaki będą już dość miękkie dodajemy do bulionu ugotowaną fasolę, mięso z żeberek i warzywa z bulionu.
3.Przygotowujemy zasmażkę. Na maśle podsmażamy drobno posiekaną (ważne!) cebulę . Dodajemy mąkę i przesmażamy ją na złoto razem z cebulą. Zasmażkę dokładnie rozprowadzamy zupą i wlewamy do garnka. Zupę należy jeszcze zagotować i doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
Komentarze