Zupa fasolowa na wędzonych żeberkach

4.5 (160 ocen)

  • 2 godz.

Pyszna i pożywna zupa, która rozgrzeje w zimowe popołudnie

  • 2 godz.

Składniki:


  • 40 dag ładnych, mięsnych wędzonych żeberek
    włoszczyzna: marchewka, pietruszka, por, seler, cebula
    pieprz ziarnisty, ziele angeilskie, liść laurowy, sól
    20 dag fasoli suchej Jaś
    2 ziemniaki
    cebula
    łyżka masła
    łyżka mąki
    sól, pieprz, majeranek
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa fasolowa na wędzonych żeberkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z żeberek i włoszczyzny zgotować bulion z dodatkiem ziarnistego pieprzu, liścia laurowego, ziela angielskiego - zalać około 1 litrem zimnej wody, zagotować i trzymać na wolnym ogniu około 3 h. Gotowy bulion przecedzamy. Mięso oddzielamy od żeberek i kroimy w drobne kawałki. Marchewkę i pietruszkę kroimy w półplasterki. Pokrojone mięso i warzywa dodamy później do zupy.
  • 2. Fasolę namaczamy przez noc. Następnie gotujemy ją do miękkości w wodzie, w której się moczyła. W razie potrzeby wodę należy uzupełnić, jeśli by się wygotowała. Do gotowego, przecedzonego bulionu dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i je w nim podgotowujemy. Gdy ziemniaki będą już dość miękkie dodajemy do bulionu ugotowaną fasolę, mięso z żeberek i warzywa z bulionu.
  • 3. Przygotowujemy zasmażkę. Na maśle podsmażamy drobno posiekaną (ważne!) cebulę . Dodajemy mąkę i przesmażamy ją na złoto razem z cebulą. Zasmażkę dokładnie rozprowadzamy zupą i wlewamy do garnka. Zupę należy jeszcze zagotować i doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować