Zupa fasolowa z dynią

0 (0 ocen)

Pyszna, bardzo syta zupa. Idealna w sezonie jesienno - zimowym.

Składniki:

  • 2 żeberka
    3 ziemniaki
    1 marchewka
    1 pietruszka
    1/2 cebuli
    150 g dyni Hokkaido
    1 szkl białej fasoli
    1 łyżeczka smalcu
    1 łyżeczka masła
    1 łyżka mąki
    1 łyżeczka przyprawy typu Kucharek
    2 liście laurowe
    2 ziarenka ziela angielskiego
    1 łyżeczka majeranku
    1/2 łyżeczki cząbru
    pieprz, sól
    natka pietruszki

Zupa fasolowa z dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę namoczyć na noc.
  • 2. Żeberka umyć, zalać dwoma litrami wody, zagotować i zebrać szumowiny.
  • 3. Dodać namoczoną fasolę, pokrojoną marchewkę, pietruszkę i cebulę, ziele i liście laurowe.
  • 4. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i dodać do zupy. Gdy ziemniaki będą na wpół miękkie dodać obraną, pokrojoną w kostkę dynię. Dodać majeranek, cząber i przyprawę uniwersalną. Doprawić pieprzem i solą.
  • 5. Z masła, smalcu i mąki zrobić jasną zasmażkę. Dodać do zupy i zagotować.
    Podawać posypaną natką pietruszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy