zupa fasolowa z wkładką

0 (0 ocen)

dobra i pożywna

Składniki:

  • - 5 porcji żeberek
    - 50 dkg fasoli
    - 3 ziemniaki
    - 1 marchew
    - 1 pietruszka
    - 1/2 selera
    - 1/4 główki kapusty
    - 1/4 kalafiora
    - 30 dkg kiełbasy
    - 1 cebula
    - 2 łyżki oleju
    - ząbek czosnku
    - kostka rosołowa z lubczykiem
    - 0,5 łyżeczki tymianek
    - 1 łyżka majeranek
    - 0,5 łyżeczki pieprz
    - ziele angielskie 5 kulek
    - 2 liście laurowe
    - sól do smaku
    - natka pietruszki

Zupa fasolowa z wkładką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. - fasolę opłukać zalać wodą i odstawić do namoczenia najlepiej na noc
    - żeberka natrzeć majerankiem tymiankiem pieprzem i startym czosnkiem też odstawić na noc w chłodne miejsce
  • 2. - fasolę zagotować do gotującej fasoli dodać żeberka i gotować około 30 minut
  • 3. - ziemniaki marchew pietruszkę i seler obrać ziemniaki pokroić w kostkę a seler pietruszkę i marchew zetrzeć na tarce duże oczka kapustę pokroić w pióra
    - wszystkie warzywa dodać do gotującej się fasoli gotować 10 minut dodać kalafior kostkę rosołową z lubczykiem liść laurowy i ziele angielskie gotować do miękkości
  • 4. -cebulę obrać pokroić w kostkę podsmażyć na oleju dodać kiełbasę pokrojoną w kostkę i usmażyć dać do zupy przyprawić do smaku sola albo dodać jeszcze kostkę jak kto woli dać natkę pietruszki

Porady

latem można dodać lubczyk z ogrodu jeszcze lepiej smakuje

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy