A kiedy kończą się upały, przychodzi ochota na treściwą zupę :)
Składniki:
400 g wędzonego udka z kurczaka
7 szklanek wody
5 ziarenek ziela angielskiego
liść laurowy
30 dag włoszczyzny – marchew, pietruszka, seler, por
35-40 dag ziemniaków
sól
puszka 400 g czerwonej fasoli konserwowej
puszka 425 g kukurydzy konserwowej
pieprz
majeranek
cząber
50 g koncentratu pomidorowego 30%
Zupa fasolowo kukurydziana na wędzonym kurczaku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso zalałam zimną wodą, doprowadziłam do wrzenia, dodałam liść laurowy i ziele angielskie i gotowałam na wolnym ogniu do miękkości.
2.Włoszczyznę i ziemniaki obrałam, opłukałam, marchew, pietruszkę i selera starłam na tarce z dużymi oczkami, pora pokroiłam w drobną kostkę. Ziemniaki pokroiłam w kostkę. Warzywa dodałam do rondla z mięsem. Zupę posoliłam do smaku i gotowałam do miękkości ziemniaków.
3.Z rondla wyjęłam mięso, a dołożyłam osączone z zalewy fasolę i kukurydzę.
4.Mięso obrałam ze skóry i kości, rozdrobniłam i dodałam do zupy.
Doprawiłam do smaku dużą ilością majeranku, pieprzem, cząbrem i koncentratem pomidorowym.
Pogotowałam jeszcze troszkę na wolnym ogniu, żeby smaki się przeniknęły.
Komentarze