zupa gulaszowa

5 (158 ocen)

  • 50 min

pyszna, ekstra mięsna potrawa, bardzo syta i szybka do zrobienia :)

  • 50 min

Składniki:

  • 500 - 600 gram wieprzowiny ( u mnie szynka i łopatka)
    4 średnie ziemniaki
    1,5 strąka papryki (dałam 3 kolory)
    2 duże cebule
    2 litry bulionu warzywnego (może być z kostki, może być woda z przyprawa uniwersalna)
    2 łyżki koncentratu pomidorowego lub puszka całych pomidorów w zalewie
    0,5 łyżeczki ostrej papryki (można dać słodką lub wymieszać ostrą ze słodką)
    0,5 łyżeczki suszonego tymianku
    0,5 łyżeczki zmielonego kminku
    0,5 pęczka posiekanej natki pietruszki
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

5 (158 ocen)

Zobacz również:

Zupy Gulasz

Zupa gulaszowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju, kiedy wytraci już wilgoć i będzie się smażyć, dodać pokrojoną w ćwierćplasterki cebulę, zeszklić ją razem z mięsem, następnie zalać szklanką bulionu i dusić do miękkości mięsa, pod przykryciem na niewielkim ogniu (w miarę potrzeby można jeszcze lekko podlać bulionem).

    Gdy mięso będzie prawie miękkie, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i paprykę, dolać pozostały bulion (gorący) i gotować wszystko przez około 15 minut, często mieszając. Następnie dodać koncentrat i przyprawy, gotować przez parę minut i gotowe.

    Na talerzach posypać obficie siekaną zieleniną.

Porady

Jeśli ktoś nie lubi ziemniaków w tej zupie (jak moja Mama), można dodać zamiast nich lane kluseczki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso gulaszowe Mięso Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować