Zupa gulaszowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju, kiedy wytraci już wilgoć i będzie się smażyć, dodać pokrojoną w ćwierćplasterki cebulę, zeszklić ją razem z mięsem, następnie zalać szklanką bulionu i dusić do miękkości mięsa, pod przykryciem na niewielkim ogniu (w miarę potrzeby można jeszcze lekko podlać bulionem).
Gdy mięso będzie prawie miękkie, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i paprykę, dolać pozostały bulion (gorący) i gotować wszystko przez około 15 minut, często mieszając. Następnie dodać koncentrat i przyprawy, gotować przez parę minut i gotowe.
Na talerzach posypać obficie siekaną zieleniną.
Porady
Jeśli ktoś nie lubi ziemniaków w tej zupie (jak moja Mama), można dodać zamiast nich lane kluseczki.
Komentarze