Zupa gulaszowa z cukinią

4.5 (145 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 25 min

Pożywny, mięsny obiad wzbogacony o zdrowa warzywa

  • 25 min

Składniki:

  • 40 dag szynki wieprzowej
    5 ziemniaków
    2 marchewki
    1 cukinia
    1 cebula
    1 duży pomidor
    2 łyżki margaryny
    3 listka laurowe
    4 ziela angielskie
    sól i pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa gulaszowa z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • warzywa i mięso kroimy 1. Ziemniaki oraz marchewkę obieramy ze skórki, marchewki kroimy w talarki, a ziemniaki w kostkę. Cukinię dokładnie myjemy, obcinamy końcówki, a następnie kroimy ją w kostkę tej samej wielkości co ziemniaki. Obraną cebulę kroimy w drobną kostkę, natomiast z pomidora ściągamy skórkę, a następnie niedbale kroimy w mniejsze kawałki.
  • 2. Mięso oczyszczamy z błon i tłuszczy, a następnie kroimy w kostkę średniej wielkości. W szerokim garnku topimy jedną łyżkę margaryny i na rozgrzany tłuszcz wrzucamy mięso – przesmażamy kilka minut, po czym wlewamy 1,5 litra wody, dodajemy łyżeczkę soli, pieprz, ziele angielskie i liście laurowe – gotujemy 40 minut. W tym czasie na patelni topimy pozostały tłuszcz i przesmażamy na nim cebulkę, kiedy się zrumieni dodajemy pokrojonego pomidora i całość przesmażamy do czasu, aż kawałki pomidora całkiem sie rozpadną, doprawiamy do smaku.
  • 3. Kiedy mięso jest już miękkie dodajemy ziemniaki i marchewkę – gotujemy 10 minut, następnie dodajemy cukinie i ponownie gotujemy 10 minut, na sam koniec dodajemy cebulkę przesmażoną z pomidorem, całość doprawiamy do smaku i podajemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_11-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować