Zupa gulaszowa z zacierkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso pokroić w kostkę i oprószyć solą,papryką słodką i przesmażyć na oleju następnie przełożyć do garnka dołożyć pokrojoną w kostkę marchew, liście, ziele i zalać bulionem gotować aż mięso będzie miękkie.W międzyczasie pieczarki pokroić w paski i poddusić z drobno pokrojoną cebulą.Paprykę pokroić w kostkę.
Zagnieść zacierki , mąkę przesiać do miseczki wbić jajko dodać szczyptę soli i zagnieść dość tępe ciasto , skubać palcami małe kawałki ciasta formując z nich kulki oprószyć mąką aby się nie sklejały.
Kiedy mięso będzie miękkie dodajemy podsmażone pieczarki , paprykę i ,koncentrat pomidorowy i gotujemy jeszcze ok 10 minut dodajemy zacierki i chwilę gotujemy.Zupę doprawiamy według uznania solę , papryką ostrą możemy zagęścić ją odrobiną mąki.
Komentarze