Zupa gulaszowa "żołądek" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żołądki umyj, osusz, pokrój na mniejsze kawałki. W garnku roztop masło i podsmaż żołądki. Szalotkę obierz pokrój w kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę dodaj do żołądków, podsmaż, dodaj paprykę słodką i ostrą, wymieszaj. Pieczarki oczyść, pokrój w plasterki, dodaj do żołądków.
2.Gdy pieczarki się podsmażą, zalej zimną wodą tak aby wszytko było przykryte,dodaj liść laurowy, ziele angielskie i ziarenka pieprzu. Marchewki, pietruszkę i ziemniaki obierz, umyj. Pietruszkę i marchewki pokrój w paseczki, natomiast ziemniaki w drobną kostkę.
3.Gdy żołądki będą miękkie dodaj ziemniaki,marchewkę,pietruszkę oraz suszony lubczyk. Ogórki kiszone obierz, pokrój w kostkę, dodaj do zupy. Dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
4.Gdy warzywa będą miękkie zahartuj śmietanę i dodaj do zupy, zagotuj, Smacznego!
Komentarze