2 l wody
1 kg kurczaka z kośćmi
1 zestaw warzyw do zupy
1 paczka mrożonych warzyw kalafior, brokuły, marchew
1 cebula
500 ml mleka zagęszczonego
Liść laurowy, pieprz ziarnisty kilka ziaren, sól
natka pietruszki
Zupa / galaretka warzywna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Do wody wrzucić podzielonego kurczaka, zestaw warzyw, cebulę, pieprz, liść laurowy. Gotować, aż wszystko będzie miękkie.
2. Części kurczaka wyjąć, obrać i wrzucić do wywaru. Posolić. Dodać mrożone warzywa. Podgotować kilka minut. Dodać mleko i jeszcze trochę przytrzymać na ogniu.
3. Doprawić do smaku, posypać natką.
Jeśli zostanie można dodać żelatynę (wg przepisu z opakowania) i zrobić galaretkę.
Komentarze