Zupa grzybowa

4.5 (159 ocen)

  • 40 min

Jest to zupa z suszonych grzybów, samodzielnie zbieranych w sezonie grzybowym. Gdy tęsknie za lasem i grzybami, robię zupę z suszonych grzybów, by poczuć ten przyjemny dla grzybiarza zapach i smak grzybów leśnych.

  • 40 min

Składniki:

  • - 2 kości kulinarne
    - 4 średnie ziemniaki
    - 2 garści suszonych grzybów leśnych ( borowiki, opieńki, podgrzybki )
    - 2,5 litra wody
    - mała śmietana 12 lub 18%
    - 3 kulki ziela angielskiego
    - 2 liście laurowe
    - sól, pieprz, vegata, maggi ( wszystko do smaku)
    - 2 ząbki czosnku
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa grzybowa

Zupa grzybowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kości zalać wodą, wstawić na ogień i gotować do miękkości mięsa na kości, zbierając powstałą szumowinę.
  • 2. Grzyby zalać gorącą wodą i odstawić do wystygnięcia.
  • 3. Kości wyciągnąć z wywaru. Ziemniaki pokroić w drobną kostkę i wrzucić do garnka. Gotować do miękkości. Dodać ziele angielskie i liście laurowe, oraz resztę przypraw.
  • 4. Grzyby odcedzić, Pokroić na mniejsze kawałeczki i wrzucić do gotującej się zupy. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i dodać do zupy.
  • 5. Na sam koniec śmietanę rozrobić z chochelką zupy, wlać do garnka i gotować przez chwilę, mieszając, Zupę można na koniec ponownie doprawić.

Porady

Można dla wzmocnienia smaku dodać grzybową kostkę rosołową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Suszone grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować