Zupa grzybowa po węgiersku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby oczyszczamy, kroimy w plasterki lub kostkę i dokładnie płuczemy.
2.Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Szklimy ją na maśle. Dodajemy grzyby, podlewamy odrobiną wody i dusimy pod przykryciem około 10 minut.
3.Do grzybów dodajemy słodką i ostrą paprykę, sos sojowy i koperek. Zalewamy je bulionem.
4.Całość gotujemy 15-20 minut pod przykryciem.
5.Mleko mieszamy z mąką, aby nie było grudek. Dodajemy kilka łyżek wywaru z zupy i mieszamy. Mleko wlewamy do zupy energicznie mieszając.
6.Zupę gotujemy aż zgęstnieje. Doprawiamy do smaku i zdejmujemy z ognia.
Zupę podajemy z kleksem kwaśnej śmietany i posypaną natką.
Można podawać ją samą bądź z dodatkiem makaronu, ryżu lub pieczywa.
Smacznego :)
Komentarze