Zupa grzybowa po węgiersku

4.48 (158 ocen)

Zupa różni się od polskiej grzybowej dodatkiem słodkiej papryki. Jest kremowa, a to za sprawą dodatku mleka, oraz gęsta i delikatna w smaku

Składniki:

  • • 250g leśnych grzybów świeżych lub mrożonych (najlepiej mieszanka: koźlaki, prawdziwki, podgrzybki, maślaki, kurki),
    • 1 cebula,
    • 1l bulionu warzywnego,
    • 1 szklanka mleka,
    • 1 łyżka słodkiej papryki,
    • 1 łyżka sosu sojowego,
    • Szczypta ostrej papryki,
    • 1 łyżeczka suszonego koperku,
    • 3 płaskie łyżki mąki pszennej,
    • 2-3 łyżki masła do smażenia,
    • Sól,
    • Pieprz,
    • Kwaśna śmietana do podania,
Wystaw ocenę:

4.48 (158 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa grzybowa po węgiersku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa grzybowa po węgiersku 1. Grzyby oczyszczamy, kroimy w plasterki lub kostkę i dokładnie płuczemy.
  • Zupa grzybowa po węgiersku 2. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Szklimy ją na maśle. Dodajemy grzyby, podlewamy odrobiną wody i dusimy pod przykryciem około 10 minut.
  • Zupa grzybowa po węgiersku 3. Do grzybów dodajemy słodką i ostrą paprykę, sos sojowy i koperek. Zalewamy je bulionem.
  • Zupa grzybowa po węgiersku 4. Całość gotujemy 15-20 minut pod przykryciem.
  • Zupa grzybowa po węgiersku 5. Mleko mieszamy z mąką, aby nie było grudek. Dodajemy kilka łyżek wywaru z zupy i mieszamy. Mleko wlewamy do zupy energicznie mieszając.
  • Zupa grzybowa po węgiersku 6. Zupę gotujemy aż zgęstnieje. Doprawiamy do smaku i zdejmujemy z ognia.
    Zupę podajemy z kleksem kwaśnej śmietany i posypaną natką.
    Można podawać ją samą bądź z dodatkiem makaronu, ryżu lub pieczywa.
    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować