Zupa grzybowa z kiszoną kapustą i kaszą gryczaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: grzyby opłukać, namoczyć w zimnej wodzie na całą noc. W tej wodzie ugotować grzyby z dodatkiem kostki grzybowej. Ugotowane grzyby wyjąć z wywaru, osączyć, pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, zeszklić na podgrzanym oleju. Usmażoną cebulę wyjąć, dodać do wywaru grzybowego, zagotować. Kapustę opłukać, odcisnąć, pokroić, wrzucić na tłuszcz po duszonej cebuli, podlać trochę wody i dusić pod przykryciem około 30 minut. Saszetkę kaszy ugotować według przepisu na opakowaniu. Do wywaru dodać pokrojone grzybki, uduszoną kapustę, kaszę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem(zupa ma być pikantna)całość gotować jeszcze 5 minut. Na patelni rozgrzać masło, dodać mąkę, smażymy, mieszając do połączenia się składników, około 4 minut. Zasmażką zagęszczamy zupę. Zupa ma być gęsta. Jeśli jest za gęsta należy dodać przegotowanej wody. Zupę spożywamy gorącą.
Komentarze