Zupa grzybowa z kiszoną kapustą i kaszą gryczaną

4.46 (148 ocen)

  • 30 min

Moja mama bardzo często gotowała taką zupę. Mocno rozgrzewająca i bardzo syta oraz zdrowa. I jest po prostu tania.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki na 3 l zupy:
    5 dużych suszonych grzybów prawdziwków
    1 kostka grzybowa
    1 średnia cebula
    2 łyżki świeżego oleju rzepakowego(ja kupiłam na targu)
    30 dag kiszonej kapusty
    1 woreczek kaszy gryczanej z warzywami
    Sól, pieprz do smaku
    Zasmażka:
    1 łyżka masła
    1,5 łyżki mąki
Wystaw ocenę:

4.46 (148 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa grzybowa z kiszoną kapustą i kaszą gryczaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: grzyby opłukać, namoczyć w zimnej wodzie na całą noc. W tej wodzie ugotować grzyby z dodatkiem kostki grzybowej. Ugotowane grzyby wyjąć z wywaru, osączyć, pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, zeszklić na podgrzanym oleju. Usmażoną cebulę wyjąć, dodać do wywaru grzybowego, zagotować. Kapustę opłukać, odcisnąć, pokroić, wrzucić na tłuszcz po duszonej cebuli, podlać trochę wody i dusić pod przykryciem około 30 minut. Saszetkę kaszy ugotować według przepisu na opakowaniu. Do wywaru dodać pokrojone grzybki, uduszoną kapustę, kaszę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem(zupa ma być pikantna)całość gotować jeszcze 5 minut. Na patelni rozgrzać masło, dodać mąkę, smażymy, mieszając do połączenia się składników, około 4 minut. Zasmażką zagęszczamy zupę. Zupa ma być gęsta. Jeśli jest za gęsta należy dodać przegotowanej wody. Zupę spożywamy gorącą.

Porady

1. do zupy można dodać różne grzyby.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować