Wyjątkowo aromatyczna, przywodząca na myśl zapach lasu. Znakomita na chłodne jesienne dni.
10 min
Składniki:
500 g pieczarek
150 g grzybów leśnych np. borowików lub grzybów suszonych
2 łyżki masła
1 l wody
150 ml śmietany lub 100 g serka topionego kremowego
1 kostka bulionu grzybowego
sól
pieprz
ząbek czosnku
Zupa grzybowa z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pokrojone w plasterki grzyby smażyć na maśle, rozpuszczonym w garnku, aż wypłynie z nich sok. Odstawić garnek na 15 minut. Zmiksować zawartość garnka, a następnie wlać do garnka bulion grzybowy i dokładnie wymieszać. Powoli dodawać śmietanę, gotując zupę.
Doprawić zupę solą i pieprzem oraz rozdrobnionym czosnkiem.
Udekorować zupę podsmażonymi na maśle plasterkami pieczarek.
Smacznego!
Porady
Zupa także znakomicie smakuje podawana z grubym makaronem.
Komentarze