Zupa grzybowa z pieczarkami

4.5 (195 ocen)

  • 10 min

Wyjątkowo aromatyczna, przywodząca na myśl zapach lasu. Znakomita na chłodne jesienne dni.

  • 10 min

Składniki:

  • 500 g pieczarek
    150 g grzybów leśnych np. borowików lub grzybów suszonych
    2 łyżki masła
    1 l wody
    150 ml śmietany lub 100 g serka topionego kremowego
    1 kostka bulionu grzybowego
    sól
    pieprz
    ząbek czosnku
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa grzybowa z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • podsmażone pieczarki 1. Pokrojone w plasterki grzyby smażyć na maśle, rozpuszczonym w garnku, aż wypłynie z nich sok. Odstawić garnek na 15 minut. Zmiksować zawartość garnka, a następnie wlać do garnka bulion grzybowy i dokładnie wymieszać. Powoli dodawać śmietanę, gotując zupę.
    Doprawić zupę solą i pieprzem oraz rozdrobnionym czosnkiem.
    Udekorować zupę podsmażonymi na maśle plasterkami pieczarek.
    Smacznego!

Porady

Zupa także znakomicie smakuje podawana z grubym makaronem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować