Zupa grzybowo-pieczarkowa z makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby zalać gorącą wodą aby je zakryła, przykryć i odstawić do namoczenia, najlepiej na noc. Namoczone grzyby, pokroić na mniejsze kawałki i ugotować. Do gotującego się rosołu dodać przyprawy, obrane korzenie pietruszki i seler oraz marchewkę obraną i pokrojoną w kostkę.
2.Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę. Pieczarki oczyścić,połowę pokroić na mniejsze a drugą połowę zetrzeć na tartce o dużych oczkach. Na odrobinie oleju zeszklić cebulę a następnie dodać pieczarki, tymianek, sól i pieprz. Podsmażone pieczarki i cebulę przełożyć do wywaru z warzywami.
3.Prawie gotową zupę porządnie doprawić pieprzem ziołowym i czarnym oraz solą. Na koniec całość zabielić śmietaną. W miseczce wymieszać dobrze śmietanę i dodawać po łyżce zupy, ciągle mieszając. Czynność powtórzyć, aż śmietana w miseczce stanie się bardzo rzadka (unikniemy zważeniu się jej) Taką rzadką śmietanę strumieniem przelewać do zupy, ciągle mieszając. Przed podaniem zupę posypać siekaną natką pietruszki i udekorować zieleniną. Podawać z makaronem.
Komentarze