Bardzo prosta, szybka, zdrowa i pożywna zupa pełna warzyw.
35 min
Składniki:
paczka mrożonych warzyw na zupę z brukselką
dwa duże ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę (jeśli nie ma ich w paczce)
dwa duże podudzia z kurzcaka
pęczek koperku i zielonej pietruszki
sól, pieprz. liść laurowy, ziele angielskie
opcjonalnie maggi lub kostka rosołowa dla wzbogacenia smaku
Zupa jarzynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Robimy bazę na zupę: mięso zalewamy wodą, tak aby je przykryła . Gdy sie zagotuje i zaczna sie robić szumowiny, nalezy odlać całą wodę, opłukac mięso z powstałej piany i ponownie zalać czystą wodą (ilość jej zalezy od tego, ile chcemy mieć zupy i o jakiej gęstości). Włożyć warzywa i dodać liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarenkach i sól do smaku. Gotować przez około 30 minut. Można doprawić maggi lub kostką.
Porady
Ugotowane mięso można wkroić do zupy (bedzie jeszcze pozywniejsza) lub wykorzystac do innego dania np do potrawki czy sałatek. Przykład: http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/delikatna-potrawka-z-kurczaka-z-cytryna-i-koperkiem
Komentarze