Zupa jarzynowa z metką

0 (0 ocen)

  • 40 min

I tutaj zaczynają się u nas schody :P ale po co mówić co to pływa :D Bosze! Mięcho, to mięcho :P Surowe czy jakie tam inne...no to więc jak z tatarem...tutaj poszliśmy na kompromajz ;) a i tak przednio wyszydło :D

  • 40 min

Składniki:

  • 1 duża marchew
    1 pietruszka
    1 mały seler
    por
    3 ziemniaki
    50 g kaszy orkiszowej
    300 g metki (u nas berlińska)
    1 łyżka oleju rzepakowego
    1,2 l bulionu warzywnego
    koperek
    sól, pieprz

Zupa jarzynowa z metką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Metkę kroimy na plastry 3-4 mm, które smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu, z obu stron. Przekładamy na talerz.
    Na tym samym tłuszczu smażymy starte na dużych oczkach, jarzyny, pokrojony w talarki por. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Chwilę razem smażymy.
    Całość przekładamy do garnka, zalewamy gorącym bulionem, dodajemy metkę, kaszę i gotujemy do miękkości warzyw.
    Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Posypujemy posiekanym koperkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy