Zupa jarzynowa z domowymi zacierkami

4.5 (190 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób

Bardzo smaczna i sycąca zupa, jarzynowa z zacierkami, uwielbiam zupy z domowymi zacierkami, są pyszne.

  • 60 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • 3 litry rosołu drobiowego

    2 marchewki

    1 pietruszka

    kawałek selera

    5 ziemniaków

    pół pęczka posiekanego koperku

    sól,pieprz

    vegeta

    przyprawa maggi w płynie

    Zacierki:

    1 jajko

    5 łyżek mąki pszennej

    szczypta soli

    mąka do posypania zacierek
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa jarzynowa

Zupa jarzynowa z domowymi zacierkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obraną marchewkę, pietruszkę i selera ścieramy na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki obieramy i kroimy w większą kostkę. Mąkę wsypujemy do miseczki dodajemy jajko, za pomocą widelca łączymy obydwa składniki ze sobą .Zagniatamy dość twarde i elastyczne ciasto, gdy ciasto okaże się za rzadkie to dosypujemy odrobinę mąki. Ciasto skubiemy i jednocześnie wałkujemy je w palcach tworząc małe zacierki. Przekładamy je na talerz posypujemy mąką żeby nie posklejały się ze sobą. Do gotującego się rosołu dodajemy starte warzywa, pokrojone ziemniaki i zacierki. Gotujemy do miękkości warzyw i zacierek. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, vegetą i przyprawą maggi. Dodajemy posiekany koperek.

Porady

do zupy możemy użyć gotowych zacierek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować