Zupa jarzynowa z domowymi zacierkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Obraną marchewkę, pietruszkę i selera ścieramy na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki obieramy i kroimy w większą kostkę. Mąkę wsypujemy do miseczki dodajemy jajko, za pomocą widelca łączymy obydwa składniki ze sobą .Zagniatamy dość twarde i elastyczne ciasto, gdy ciasto okaże się za rzadkie to dosypujemy odrobinę mąki. Ciasto skubiemy i jednocześnie wałkujemy je w palcach tworząc małe zacierki. Przekładamy je na talerz posypujemy mąką żeby nie posklejały się ze sobą. Do gotującego się rosołu dodajemy starte warzywa, pokrojone ziemniaki i zacierki. Gotujemy do miękkości warzyw i zacierek. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, vegetą i przyprawą maggi. Dodajemy posiekany koperek.
Komentarze