Zupa jarzynowa z kalafiorem i pomidorami

4.48 (159 ocen)

  • 60 min

Kiedy na targu zobaczyłam piękny, ogromny kalafior…nie mogłam przepuścić takiej okazji na pachnącą zupkę kalafiorową. Robię ją z dodatkiem pomidorów, co sprawia, że nie jest mdła. Zupy najlepiej smakują latem…ze świeżych warzyw. Pychota !!!

  • 60 min

Składniki:

  • 3l garnek:

    udko/żeberko
    2 marchewki
    1 pietruszka
    10cm pora
    plaster selera
    liść laurowy
    ziele angielskie
    pieprz czarny ziarnisty
    4 ziemniaki
    1/2 kalafiora
    4 pomidory
    garść koperku
    garść natki pietruszki
    1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
    200ml śmietany do zup lub jogurtu naturalnego
    1 łyżka sosu sojowego
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.48 (159 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa jarzynowa z kalafiorem i pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z udka/żeberka i włoszczyzny (marchewka, pietruszka, seler, por) gotujemy wywar. Dodajemy także liść laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu ziarnistego.


  • 2. Wyciągamy mięso i włoszczyznę z wywaru i wrzucamy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy ok. 10min.
  • 3. Dodajemy do zupy różyczki z połowy kalafiora. Gotujemy kolejne 10min.
  • 4. Wyciągniętą marchewkę ścieramy do zupy na tartce o grubych oczkach. Pomidory należy wyparzyć, obrać ze skórki, pokroić i wrzucić do zupy. Po chwili dodajemy zsiekany koperek i natkę pietruszki. Jeśli wszystkie warzywa są już miękkie, dodajemy sos sojowy, sól i pieprz do smaku oraz koncentrat.
  • 5. Po chwili gotowania rozczyniamy śmietanę z niewielką ilością zupy i dodajemy do gotującej zupy. Zagotowujemy i podajemy ze świeżym pieczywem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować