Zupa jarzynowa z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warzywa z pieczarkami obieramy i myjemy. Pomidory parzymy i obieramy ze skóry, siekamy.
Na rozgrzanej oliwie podsmażamy drobno posiekaną cebulę, gdy się zeszkli dodajemy cienko pokrojone w plasterki pieczarki, chwilę podsmażamy i dodajemy posiekane pomidory. Całość zasmażamy.
2.Do rosołu dodajemy 1 litr wody - zagotowujemy. Dodajemy pokrojoną w słupki marchew, seler, liście laurowe, pieprz, ziele angielskie i kostkę rosołową. Gotujemy na średnim ogniu przez 10 minut.
Dodajemy zasmażoną z pieczarkami i pomidorami cebulę oraz zielony groszek - gotujemy razem na wolnym ogniu jeszcze około 10-15 minut (aż wszystkie składniki będą miękkie).
3.Przyprawiamy zupę do smaku solą, pieprzem, papryką. Zestawiamy z ognia, śmietanę hartujemy łyżką gorącej zupy i dodajemy do całości.
Podajemy posypaną zieleniną.
Porady
Można podawać do tłuczonych ziemniaków polanych tłuszczem
Komentarze