Zupa jarzynowa z soczewicą

0 (0 ocen)

Syta i jednocześnie lekka , zdrowa zupa na bazie samych warzyw z dodatkiem czerwonej soczewicy i dużej ilości natki pietruszki.

Składniki:

  • 2 marchewki
    2 pietruszki
    1/2 bulwy selera
    1 por-biała część
    5 ziemniaków
    1 pęczek natki pietruszki
    200g.czerwonej soczewicy
    2 łyżki masła 82%
    2 łyżki mąki pszennej
    1 łyżka suszonej bazylii
    1 łyżka suszonego majeranku
    sól , pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa jarzynowa

Zupa jarzynowa z soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa obrać , umyć.
    Marchew , pietruszkę oraz selera zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
    Ziemniaki pokroić w małą kostkę , natkę pietruszki posiekać niezbyt drobno.
    Do garnka przełożyć warzywa , zalać ok 3l. wody gotować na pół miękko.
  • 2. Po tym czasie dołożyć soczewicę oraz natkę pietruszki.
    Zupę doprawić bazylią , majerankiem ,solą i pieprzem.
    Gotować do miękkości składników.
  • 3. Na patelni rozgrzać masło , wsypać mąkę energicznie mieszając ( najlepiej użyć trzepaczki do jajek) Wlać szklankę wywaru z zupy nie przerywając mieszana aż powstanie gładka zasmażka.
    Przelać ją do garnka , wymieszać
    Zostawić na gazie do momentu lekkiego zgęstnięcia zupy
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować