Zupa jarzynowa z soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warzywa obrać , umyć.
Marchew , pietruszkę oraz selera zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Ziemniaki pokroić w małą kostkę , natkę pietruszki posiekać niezbyt drobno.
Do garnka przełożyć warzywa , zalać ok 3l. wody gotować na pół miękko.
2.Po tym czasie dołożyć soczewicę oraz natkę pietruszki.
Zupę doprawić bazylią , majerankiem ,solą i pieprzem.
Gotować do miękkości składników.
3.Na patelni rozgrzać masło , wsypać mąkę energicznie mieszając ( najlepiej użyć trzepaczki do jajek) Wlać szklankę wywaru z zupy nie przerywając mieszana aż powstanie gładka zasmażka.
Przelać ją do garnka , wymieszać
Zostawić na gazie do momentu lekkiego zgęstnięcia zupy
Komentarze