Zupa jarzynowa z topinamburem

0 (0 ocen)

Ostatnio zakochałam się w topinamburze i często wykorzystuję go w swoich potrawach.Zupa jest pyszna, zdrowa o lekko orzechowego smaku.

Składniki:

  • • ok 2 litry bulionu drobiowego ( może być rosół z wcześniejszego obiadu),
    • średniej wielkości topinambur,
    • 3-4 ziemniaki,
    • 1 marchewka,
    • kawałek pietruszki,
    • kawałek selera,
    • kawałek pora,
    • kilka różyczek kalafiora (ja kroję też w drobną kostkę soczystą część trzonka)
    • 1 mały ząbek czosnku,
    • 1 łyżeczka lubczyku,
    • ok 100 ml przecieru pomidorowego ( ja dałam domowego ze świeżych pomidorów),
    • Ok. 100 ml śmietany 30 %,
    • sól, pieprz, ostra i słodka papryka do smaku,
    • szczypiorek do posypania,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa jarzynowa z topinamburem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do gotującego się bulionu wrzucamy marchewkę pokrojoną w krążki, ziemniaki, topinambur pokrojone średnią kostkę oraz pietruszkę i selera pokrojone w małą kosteczkę i gotujemy ok. 15-20 min, następnie dodajemy różyczki kalafiora, krążki pora, czosnek, lubczyk i gotujemy 10-15 min. Gdy warzywa będą miękkie dodajemy przecier pomidorowy, śmietanę i zagotowujemy. Doprawić do smaku. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować