Ostatnio zakochałam się w topinamburze i często wykorzystuję go w swoich potrawach.Zupa jest pyszna, zdrowa o lekko orzechowego smaku.
Składniki:
• ok 2 litry bulionu drobiowego ( może być rosół z wcześniejszego obiadu),
• średniej wielkości topinambur,
• 3-4 ziemniaki,
• 1 marchewka,
• kawałek pietruszki,
• kawałek selera,
• kawałek pora,
• kilka różyczek kalafiora (ja kroję też w drobną kostkę soczystą część trzonka)
• 1 mały ząbek czosnku,
• 1 łyżeczka lubczyku,
• ok 100 ml przecieru pomidorowego ( ja dałam domowego ze świeżych pomidorów),
• Ok. 100 ml śmietany 30 %,
• sól, pieprz, ostra i słodka papryka do smaku,
• szczypiorek do posypania,
Zupa jarzynowa z topinamburem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do gotującego się bulionu wrzucamy marchewkę pokrojoną w krążki, ziemniaki, topinambur pokrojone średnią kostkę oraz pietruszkę i selera pokrojone w małą kosteczkę i gotujemy ok. 15-20 min, następnie dodajemy różyczki kalafiora, krążki pora, czosnek, lubczyk i gotujemy 10-15 min. Gdy warzywa będą miękkie dodajemy przecier pomidorowy, śmietanę i zagotowujemy. Doprawić do smaku. Smacznego!
Komentarze