Wiosenna zupa jarzynowa tym razem z dodatkiem szparagów.
45 min
Składniki:
2 skrzydełka z kury lub kawałek mięsa z kością
2 pietruszki
3 marchewki
biała część pora
mały seler
1/2 cebuli
kilka brukselek
pęczek zielonych szparagów
1/2 szklanki śmietanki
1 łyżka mąki
sól i pieprz do smaku
koperek siekany, natka pietruszki
drobny makaron np. gwiazdki
ok. 1.5 l wody
Zupa jarzynowa ze szparagami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso zalać wodą zagotować. Jarzyny pokroić w kostkę dodać do wywaru.
Na końcu dodać szparagi pokrojone na mniejsze części, chwilę pogotować.Śmietankę rozmieszać z łyżką mąki, dodać do zupy. Zupę doprawić do smaku solą, pieprzem, wszystko razem zagotować.
2.Makaron ugotować w osobnym garnku , odcedzić, Nakładać na talerze, zalać zupą. Posypać koperkiem i natką pietruszki.
Komentarze