Zupa jarzynowa na indyczym skrzydełku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso opłukałam, zalałam w rondlu zimną wodą, doprowadziłam do wrzenia i zszumowałam. Dodałam ziele angielskie i liść laurowy, posoliłam do smaku. Gotowałam na wolnym ogniu do miękkości.
2.Ziemniaki i włoszczyznę obrałam, opłukałam. Ziemniaki pokroiłam w kostkę, pora w drobną kosteczkę, a resztę włoszczyzny w plasterki. Natkę z pietruszki i selera posiekałam. Do miękkiego mięsa dodałam ziemniaki, marchew, pora i selera.
3.Kiedy ziemniaki zaczęły mięknąć, dodałam mrożone warzywa i posiekaną zieleninę. Gotowałam do pożądanej miękkości warzyw.
4.Na koniec doprawiłam koncentratem pomidorowym, jeszcze solą i pieprzem. Można zabielić śmietaną.
Skrzydełka wyjęłam z zupy, obrałam z kości i skóry, ponownie dodałam do rondla.
Porady
Im większa rozmaitość dodanych warzyw, tym zupa ma bogatszy smak.
Komentarze