Zupa jarzynowa na indyczym skrzydełku

4.49 (156 ocen)

Miała być kalafiorowa, ale kalafior zniknął z lodówki zanim wróciłam z pracy. Uratowała mnie mieszanina mrożonych warzyw, a zupa wyszła przepyszna :)

Składniki:

  • 2 litry wody
    1 skrzydło z indyka – około 45 dag
    sól
    4 ziela angielskie
    liść laurowy
    45 dag ziemniaków
    pęczek młodej włoszczyzny z zieleniną
    20 dag mrożonych warzyw – kalafior, brokuł, fasolka szparagowa, papryka, zielony groszek
    pieprz
    3 pełne łyżeczki koncentratu pomidorowego 30%
    opcjonalnie śmietana
Wystaw ocenę:

4.49 (156 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa jarzynowa na indyczym skrzydełku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa jarzynowa na indyczym skrzydełku 1. Mięso opłukałam, zalałam w rondlu zimną wodą, doprowadziłam do wrzenia i zszumowałam. Dodałam ziele angielskie i liść laurowy, posoliłam do smaku. Gotowałam na wolnym ogniu do miękkości.
  • Zupa jarzynowa na indyczym skrzydełku 2. Ziemniaki i włoszczyznę obrałam, opłukałam. Ziemniaki pokroiłam w kostkę, pora w drobną kosteczkę, a resztę włoszczyzny w plasterki. Natkę z pietruszki i selera posiekałam. Do miękkiego mięsa dodałam ziemniaki, marchew, pora i selera.
  • Zupa jarzynowa na indyczym skrzydełku 3. Kiedy ziemniaki zaczęły mięknąć, dodałam mrożone warzywa i posiekaną zieleninę. Gotowałam do pożądanej miękkości warzyw.
  • Zupa jarzynowa na indyczym skrzydełku 4. Na koniec doprawiłam koncentratem pomidorowym, jeszcze solą i pieprzem. Można zabielić śmietaną.
    Skrzydełka wyjęłam z zupy, obrałam z kości i skóry, ponownie dodałam do rondla.

Porady

Im większa rozmaitość dodanych warzyw, tym zupa ma bogatszy smak.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Indyk Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować