2 litry rosołu
300 g kurek
50 g masła
2 ząbki czosnku
400 ml śmietany 18%
100 g serka topionego z grzybami
pęczek natki pietruszki
sól i pieprz do smaku
Klopsiki:
1 duża pierś z kurczaka
200 g kurek
1 jajko
sól, pieprz i czosnek niedźwiedzi do smaku
2 łyżki bułki tartej
Zupa kurkowa z klopsikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy pół kilograma kurek, doprawiamy solą oraz pieprzem. 200 g kurek odkładamy, natomiast resztę przekładamy do garnka i zalewamy rosołem.
Odłożone kurki mielimy z piersią z kurczaka, dodajemy jajko, doprawiamy solą, pieprzem oraz czosnkiem niedźwiedzim. Do mięsa dodajemy bułkę tartą i całość dokładnie mieszamy.
Chochlę gotującej się zupy dodajemy do śmietany i ją hartujemy, wlewamy do zupy, dodajemy serek, starty czosnek.
Z przygotowanego mięsa formujemy niewielkie kuleczki i wrzucamy na wrzącą zupę. Po pięciu minutach dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
Komentarze